PROSES BUAT BUKU "PINK" BAGI IBU MENGANDUNG

Selamat pagi semua, today Mia nak kongsikan pengalaman Mia buat buku pink dekat Klinik Kesihatan Kerajaan. I ulang KERAJAAN. Hehe.. Ada yang pernah bagitahu Mia, sekarang ada juga Klinik Swasta yang dh mengeluarkan buku rekod kesihatan yang seumpama macam ni. Tapi Mia xpsti Klinik Swasta di mana ye. Kalau ada yang tahu atau pernah buat, bolehlah kongsikan dekat ruangan komen Mia, senang juga pembaca-pembaca dapat info terkini kan. Okey, kenapa Mia buat keputusan nak buat pemeriksaan di klinik kerajaan? Ada banyak sebab taw. First, kalau kita buat pemeriksaan dkt sini, ofcoz kita akan disediakan buku pink, satu utk kita dan satu lagi utk simpanan pihak klinik di situ. Kalau dkt swasta kebanyakannya tak ada.huhuhu.. jd segala mklumat mungkin dlm ctatan doktor shj. Wlupun ada yg ckp di swasta mereka akan brcerita pjg berjela ttg sume bnda tapi dlm rekod yg ditulis xbyk taw... klu di krjaan,  segala maklumat kita setiap kali kita jalankan pemeriksaan, mereka akan catat di dalam buku ni. Ini penting taw, misalnya masa kita ada mslh nk lhirkan baby, maklumat ni semua dia akan rujuk taw!Kalau kita cadang sekalipun nak bersalin dkt hospital swasta, buatnya tiba2 ada mslh nnt, dorg akn refer pd krjaan lps tu krjaan nak refer pd rekod yg mana kan? Mmg naya je korang masa tu. 

Believe me, buat pmriksaan dkt kerjaan, lbih afdal & selamat! Nak bersalin di swsta ke kerjaan ke xkisah. Asalkan sdiakan duit yg mcukupi he he.. nnt klu ada mslh pun, kita senang, rekod di krjaan dah ada. Lagi satu, knp aku buat dkt sini, sebab PERCUMA! yeayy! PERCUMA! Bayangkan kalau masa trimester 1 ni kena pegi sebulan skli, nnt dh msuk minggu ke berapa ntah yg u all kena pegi 2 kali sebulan, masuk di saat2 korang nak smpi due date tu kena pergi seminggu sekali, mak ai.. kalau pergi swasta bolehlah mengempiskan dompet ni... he he.. Katakanlah RM70 bayaran di swasta, korang darabkanlah dengan berbelas kali ke berpuluh kali korang pergi buat pemeriksaan.. memang tak mampulah.. bagi yang mampu, Mia syorkan korng ambil kira faktor pertama yang Mia jelaskn kt atas tadi. HUHUHU. 

Okey, ada yang Mia pernah baca komen2 org mengatakan nak buat pemeriksaan di Klinik Kesihatan kerajaan ambil masa yang sangat lama, sampai kena tunggu berjam2 semata2 nak buat buku, apatah lagi nak buat pemeriksaan. Alhadulillah, masa Mia nak buat semalam tak yah beratur pun, dtg2 terus dia suruh ambil air kencing sebab nak test albumin. Hasilnya negatif. ALhamdulillah. lepas tu, dye nak ukur berat, ni malu sikit sbb ukur dpn2 orang yang tgah duduk tunggu turn. Dah lah suara misi jenis kuat2. Adehh.. Malunya selamba dye sbut kuat dekat kwn dye utk surh tulis dlm rekod. "58.2KG" huhuhu.. berat mengndung.... he he he sj nk sjukkan hati.. masa tu dia ada ckp, msa mngndung brt pling bgus adlh klu kt naik 1kg sebulan.. kalau xnaik pun jadi mslh kalau naik 2kg ke atas pun brmslh.. jadi Mia pun berazamlah nak trget naik 1kg je sbulan. Sebab apa xboleh lebih dr 1 kg? Sebab nanti baby pun akan besar, jdi bila baby kt besar, kt xmmpu brsalin secara normal. Misi tu siap ckp, boleh koyak besar tau! terus jd serammm! Kalau dh jd kes mcm tu, mmg doc akn arahkan kita buat pmbedahanlah. ya Allah, hrp2 dpt brsalin normal kan. Payah nak jaga bila dlm pntang nnt, nak buat kerja mcm2 nnt pun susah. Cpt skit dkt bhgian abdomen kt nnt. huhu.. Lepas tu dia ukur ketinggian, ni xd mslh sgt. Berjalan lancar! lepas tu sesi jumpa misi satu lagi, yang ni muda.. baru umur 25tahun. Tapi dia bahasakan kita "kakak" memang dye panggil pesakit sume kakak. Bagus misi ni, memang byk ckp, byk terang dkt Mia mcm2. Dia ckp masa awal2 kndungan ni jgn mkn rempah sgt, kari2 ni tolak tepi dlu. Maknlh mknn brkhsiat mcm buah,, syur-sayuran hijau, bijirin.. Mia pun angguk je. Dia cakap sbb prmknan xjaga lah anak2 skg snang kena jaundice iaitu sakit kuning. Bahaya taw! jd dr skg jagalah pemakanan kita. Macam Mia terliur2 nak mkn maggie. 

Paling tak tahan bila suami mengada2 request mnta masakkan magie tuk dye.. Sbar je laaah! Jangan makan okey, bahaya! Makanan dlm tin pun elakkan, jeruk2 asam2 ni pun sebenarnya elakkan. Banyak lagi cara boleh hilangkan mual2 kita ni.. contohnye minum air oren yg freshh ke atau mkn buah mangga. Itu lebih baik :) Leps tu, Mia kena amek darah, tragisnya urat Mia susah nak jumpa. Cari dkt tangan kiri tak jumpa, cari dkt tgan kanan tak rasa sgt urat dia, last2 tawakal ambik darah bahgian belah tngan kanan.Misi tu bgus, dye ckp dye guna jarum yg kck sbb urat mia kcik je. Dye ada minta izin juga nak ambil saple darah lebih sbb nk guna tuk cek bnda lain juga. Okey lps tu, kt kn hntr sndri dkt mkmal, tgk2 suami trtido dkt luar tgu kta..ksian dye penat.. tp kjutkn juga ajk tman pegi mkmal dkt tgkt bwh. Xsmpi 5 minit dh siap dah kputusannya. Mgkin sbb masa tu dh pkul 4 ptg, jd xrmi org bratur tunggu. Lps tu, Mia naik balik dye cek pula kaki kita mengembang ke tak, Mia pun xthu utk apa. Cek pulak betis kita ada tak urat2 yang timbul2. Lepas tu sesi baring pulak, nak tengok breast kita ni ada puting ke tak, yelah ni penting nk tgok keupayaan kita boleh menyusu baby ke tak. Alhamdulillah okey je, masih boleh menyusu. 

Kemudian, dye tekan2 perut nak rasa ada kndungan kita tapi misi ckp masa 2 bulan ni tak dpt rsa, nnt dh 6 buln ke atas dpt dh rsa.. he he tak sabar! Cek tekanan darah pun, misi puji bagus.. lepas tu HB Mia pun sgt2 bagus.. jd kena kekalkan. Dye bg Mia Asid folic.. Bgus2 asid folic Mia yg lama pun tinggal 1 bji je. Misi tu ckp mkn smpi kt nk brslin sbb mmg bgus,pastu dye bagi b compleks tp Mia ckp Mia dh ade, so dye simpan balik. Lepas tu last skli dye bg zinc utk tmbh drh. Nasiht dye yg tu mkn sblum srpn..kn jrakkan 3 jam tw bgi penyerapan zinc scr mnnyeluruh. Klau mkn lps kt srpn mmg sia2 je... Lepas settle dgn misi muda ni, Mia kena jumpa dgn doc.. cek dnyutn jntung kita, pastu dye cek juga betis ada tak urat2 timbul, cek leher kt ada tak tiroid.. sebelum tu, ada sorg sister tu jalankan scanning dkt Mia, nk tgk btul2 x Mia mgndung. YELAH.. Last scan masa kndungan 4 minggu, baby dah ada jantung!!! Suke sgt tp sdih sbb tk dpt gmbar scan tu. huhuhu..Kalau scan ni korang nak yg more details pergilah buat di swasta, nnt dye akn cerita mcm2 dkt korg punya gmbar scan tu.. dpt gmbar lagi tu yg best.. xsilap byr je rm25 :) Sampai sini je la Mia citer. keseluruhannya segala2nya brjalan dgn lncar! Insyaallah due date Mia 28 Januari 2014 iaitu hari selasa :) next pemriksaan diorg akn bgthu dan catat bila.. mcm Mia nnt 18hb julai kena buat check up lagi. Tarikh scan pun dye bg, iaitu 28hb Ogos :) Doakan Mia & Baby sihat & selamat okey :)... Bye!


Ini ler buku pink nye.. ***excited***


Pling best semua mklumat diri, misi tolong isikan..memang baiklah misi ni. TQ!


PERINGATAN PENTING UNTUK KORANG YANG NAK BUAT BUKU PINK

-Kebanyakan Klinik Kesihtan masa kita  2  bulan pun dh boleh buat buku pink ni tw. Jadi buatlah awal2. Mia pun buat masa kndngan Mia 2 bulan.

-Pastikan hari utk membuat buku pink dekat klinik yg korang nak buat tu. Mcm Mia utk kes pregnant yang baru, kena buat hari Rabu. So dtg buat kad hr rabu. Takut nnt korang kena halau balik je.

-Tengok juga klinik kesihtan rumah korang tu jenis rmi org tak? kalau rmi smpi brsesak2 pergilah yg jauh kampung2 sikit tu.. aman sikit kan, xyh tgu lama2. tu tips penting klu korang tak nak merungut.

- Bawa siap2 salinan sijil nikah, salinan ic suami, isteri. Ada juga klinik yg cerewet nak gmbar pasport bagai... so bawa aje la.. Utk yg ori punya sijil nikah bawa juga tkut2 dye tanye kan. IC korang tu pun simpn siap2 dlm dompet ye.

-Bagitahu je apa yang korang makan, ada muntah2 ke tak, ada pendrahan ke tak. Mana yang korang confius tanye je. Ni utk kebaikan kita juga! Okey??? Hope semua clear...

-Lagi satu dtglah dlm waktu 2.45ptg ke atas klu tk nak bersesak2. Mia dtg waktu mcm tu, tk rmi pun orang dah.. suke2!

















-

BOTOL SUSU MIMIJUMI & TOMMEE TIPPEE PILIHAN YANG TERBAIK

Hai.... selamat malam semua. Fuh......excitednya satu hari dating dengan Mr. Google.. He he . Carian Mia adalah berkaitan dengan jenis-jenis botol susu. Bila kita search2 nie bru tahu jugk banyaknyer jenis2 botol susu.. Macam Mia, Mia tak suka review hanya 1-2 blog je.. Mia lebih suka baca sampai 6-8 blog.. tengok diorang citer pengalaman diorang menggunakan bermacam2 jenis botol susu. Selama ni aku rasa botol susu AVENT yang paling bagus rupa-rupanya ramai juga bagi feedbck negatif mengatakan botol susu susah anak2 nak suka. Huu..... Dalam banyak2 yang aku baca hanya 2 jenis yang kebanyakan ibu2 di Malaysia guna iaitu Botol susu jenis Tommee Tippee & Botol susu Mimijumi. Mlas nak compare dkt sini byk2..jdi Mia share 2 jenis je.. Jom tengok...


 Tommee tippee adalah friendly sebab dia lebih mother nature. ada range anti-colic (a bit pricey) dan all are BPA Free. Haranya kalau single dijual dengan harga RM29.00 tapi kalau beli yang twin dpt RM50. 

dalam memilih botol susu yang sesuai untuk anak korang, ada 3 kriteria utama which are:

1. keselamatan
2. kesesuaian
3. preference



Apa yg best mimijumi ni, botol dia kiuttt sgt..puting dia plk diperbuat drpd silikon..kaler dia seakan-akan b ibu pnya kaler..Botol dia plk diperbuat drpd bahan  plastik EMS Grilamid XE-3997 from Swiss yg trbukti selamat katanya..pastu dia ckp tahan 3 tahun dan tahan 10 ribu kali steril..wahhh jimat la kalo cmtu yek..n free bpa jgk..tp ku xkisah ciri2 tu..yg buat Mia nak sgt botol ni sbb rupa dia yg mmg lebar n serupa mcm b kita..tgk gmbar bby yg ngah minum susu pakai mimijumi ni pun nmpak cam natural je..serupa mcm ngah minum dr b..

Mimijumi ni botol dia ada 2 saiz, 1 nama dia "not so hungry" ada 4oZ..lg 1 "very hungry bottle" ada 8oZ. Banyak yg gunakan botol susu ni sebab anak-anak diorang memang tak nak minum botol susu lain. Jaid korang yang pening2 cri botol susu yang sesuai, boleh cubalah botol susu MIMIJUMI.. Harga dia dalam RM80+ tp berbaloilah kalau anak2 kita suka kan..


Macam 'b' ibu2 kan.. sebab tu anak2 selesa :)



Comel je minum..khusyuk pulak tu.. :)

Okey, kat sini Mia nak bagitahu dekat korang..Kalau yang baru nak ada anak mcm Mia ni.. Mia nasihtkan jangan beli botol susu jenama yg sama byk2 ye... konon nak spare siap2..Naya je kalau baby kita tak suka. Mia syorkan korang beli 1 jenis tu 1 je dlu dan beli 1 lagi jenis.. Lgi selamt. Insyaallah Mia nak grab dua jenis botol susu nie. Ini bagi pandangan Mia je, mungkin anak2 kita yang lain suka botol susu lain kan2 :).. okey bye!



U all nak beli online botol susu Mimijumi ni boleh klik






U all nak beli online botol susu Tommee Tippee ni boleh klik















PILIHAN NURSING PILLOW TERBAIK DAN BERPATUTAN

Zaman sekarang makin canggih, yup! Sangat canggih, Kecanggihan tersebut sebenarnya mengikut keperluan manusia. Salah satunya Nursing Pillow. Kenapa kita perlukan Nursing Pillow?? Sebenarnya kita memang sangat2 perlukan nursing pillow, sebab..... kdg2 kita balik kerja, pergi sana sini, rasa xlarat nak pegang baby kita masa menyusu, baby nak menyusu badan pun xsenang taw sebab tangan mama dye asyik  bergerak2 sebab lenguh. Mia akhirnya terjumpa beberapa jenis Nursing Pillow yang boleh u all beli mengikut harga yang mampu. Bila Mia buat research baru Mia tahu yang Nursing Pillow ni kebanyakan yang orang Malaysia beli ada 4 jenis.. Antaranya:

1)Nursing Pillow Baby Love
2)Nursing Pillow Bumble Bee
3)Nursing Pillow MyBestFriend
4)Nursing Pillow Lollipop

Setiap jenis berlainan bentuk.. Kalau nk ikut daripada segi harga Nursing Pillow Baby Love dan Lollipop yang berpatutan. Paling Mahal sekali Nursing Pillow Mybest friend.




NURSING PILLOW BABY LOVE

Harganya antara RM30 hingga RM100+ bergantung kepada size. Kalau suka yang ni boleh tengok dekat website yang ni BABY LOVE . Untuk pengetahuan u all, Nursing Pillow Bumble Bee  & Lollipop pun lebih kurang sama dengan Baby Love punya tapi harga murah sikit dalam RM50 mcm tu. Boleh klik website ni tuk beli BUMBLE BEE NURSING PILLOW

BUMBLE BEE NURSING PILLOW


Yang lain daripada yang lain adalah Nursing Pillow Mybestfriend. Sebab apa lain? Harga dia pun lain dalam RM160 ke atas. Memang mahal sedikit tapi direka khas bagi dengan ciri2 keselesaan untuk ibu dan anak. Kadang2 Nursing Pillow yang lain agak lembik juga, kalau Mybest friend punya lebih keras dan statik.. Leps tu ada juga jenis yang boleh diikat pada pinggang dan tempat letak botol susu pun disediakan. Menarik kan?



Yang ni siap ada tempat penyandar! Memang selesalah kan..


Nampakkan memang selesa.. Bila adanya nursing pillow ni barulah ibu2 rasa rjin dn brsemngat nk mnyusukan baby betul x? Lagi satu, kalau kat oversea ni dorang pakai taw nursing bby ni keluar gi mana2.. Jadi sure2 rasa xlenguh pegang baby. Pakai masa dalam kereta ke.. Kan senang tu :)



Nursing pillow ni untuk muslimah seperti kita yang nak cover kita punya tu la kan.. Mestilah kdg2 trpksa menyusu dpn orang.. Mesti rasa malukan. Jadi memang bagus pakai Nursing Pillow jenis yang ni.


Ni contoh pakai... hee... Ad size yang lebih besar tak silap. Ni mcm kecik sgt je kan... hehehe ksian baby..
Okey kalau nk beli baby nursing jenis Mybest friend ni boleh kli dekat sini NURSING PILLOW MYBEST FRIEND



      













Majalah Pa & Ma PILIHAN Mia 

Selamat petang semua, hari ni nak share utk ibu2 yang sedang mengndung tentang majalah yang boleh dibaca  dn banyak info tentng kandungan kita dan barang-barang yang kita cari untuk keperluan bayi. Tak lain tak bukan Majalah Pa & Ma. Memang best beli majalah ni harga pun murah dan banyak sangat maklumat. Terutama kalau kita nak cari barang-barang baby yang comel2, barang yang berkualiti contohnya botol susu ke apa ke memang best. Tiap2 bulan akan keluar dipsaran majalah ni


Jom dapatkan sekarang, Julai punya keluaran pun dah ada taw.. & Mia pun dah rembat! Yeayy :)










PREGNANCY PILLOW @ MATERNITY PILLOW MURAH & BERBALOI!

Hai, assalamualaikum. Petang-petang ni tengah2 rehat tiba2 nak survey pregnancy pillow atau org panggil Mternity pillow. Tau x pregnancy pillow tu mcm mn rupenye? he he he. Bila tgk gmbarnye mmg excited nak beli taw!! Bukannya apa, skg ni walaupun baru 2 months tp pinggang dah lenguh-lenguh  bila waktu tidur. Serius xselsa.. Rasa mcm nak je Mr.D hri2 tidur peluk belakng kita. Tapi kesian la dye pun xselsa klu peluk lama2 kan. Kadang2 minta dye urutkan pinggang kita. Tkkan nk urut hari2 betul x? Org tgh mgndung mmg pelru tidur mgiring dari menelentang atau meniarap lagi bahaya!



Syiok je kan tidur.. huhuhu... Utk pegethuan u all, dye ada mcm2 jenis..terpulanglah kita rasa nak yg mana.. aslkan tilam dye empuk, xkeras..




Bagi Mia, mia lebih suka yg ada penyokong sekali dekat belakang, supaya pinggang kita pun rasa selesa.. Kan asyik skit pinggang.. hehhehee



Argghhh yg mcm ats ni..memag selesa sgt!!!! Tak sabar2 nak beli.. huhuhu
Tak sangka Mr.D sndri tnjukkan pd saya Nursing Pillow ni. Dan.. Mia pun rasa teruja nak beli! Tengok2 harga dia mahalnye... ada yg jual sampai Rm350. Ada tu Rm290, so Mr.D tak kasi.. huaaaaaaa... tapi tetap xputus asa! Mia cari juga, rujuk Mr.Google yang baik hati..  Akhirnye jumpa taw satu blog, dye bwt review ada org boleh jhitkan pregnncy pillow ni.. dye pun ckp selsa! lg satu cute juga pillow dye tu



Comel kan.. boleh tgk blog dye ni.dye bwt review hasil kerja tangan akk ni.. Harag dye tempah RM170, siap sarung.. nnt boleh basuh. Memang berbaloi...!


Dekat mna tempah???? Boleh jengah FB akk ni.. jom kita tepah sama2..Mia pun belum tempah lagi..baru tengah nak tanya.. 






KLIK FB AKK ni..  SOFEA SUHAIMI












Set Kesuburan Shaklee

Antara penyebab biologi sukar hamil di kalangan wanita:
  •  Tiub fallopian tersumbat
  •  Endometriosis
  •  Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur)
  •  Menghidap PCOS (mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang)
  •  Masalah hormon
  •  Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur
  •  Menopous sebelum waktunya
  •  Masalah tiroid
  •  Fibroid


Penyebab biologi di kalangan lelaki:


  • Jangkitan kuman atau penyakit yang dihidapi sewaktu kecil yang merencatkan sistem pembiakan
  •  Jangkitan kuman akibat penyakit kelamin dari hubungan seksual
  •  Menghidap azoopsermia iaitu testis yang tidak berfungsi untuk menghasilkan sperma
  •  Menghidap hernia
  •  Gangguan hormon
  •  Salur sperma tersumbat
  • Mati pucuk, lemah tenaga batin, dsb

Penyebab2 dari faktor luaran (lelaki dan wanita)

  • Hubungan seksual di luar waktu kesuburan
  • Stress dan tekanan
  • Pemakanan yang tidak sihat
  • Kekurangan zat
  • Amalan merokok atau meminum alkohol
  • Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan (drug)
  • Terdedah kepada pencemaran
  • Terlalu kurus atau terlalu gemuk

Bagi penyebab biologi, anda suami isteri dinasihatkan mendapat khidmat pakar dalam bidang reproduktif, agar masalah anda berdua dapat diselesaikan secara medikal.

Sekiranya anda berdua tiada masalah biologi, bermakna peluang untuk anda cepat dapat anak adalah cerah. Namun, anda mesti bersedia untuk mengubah cara hidup anda.


Bersenam
Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda. Badan yang sihat dan minda yang tenang menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

Mengelakkan pencemaran
Mungkin kita tidak dapat lari dari pencemaran, terutama pencemaran udara. Anda boleh menghentikan diri dan keluarga dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’. Setidak-tidaknya dengan berhenti merokok

Mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburan

Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.


Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.
Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma

Vita C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab… akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Vita E & Selenium - bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.

Zinc - meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma.

Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.

GLA -  membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Sebulan sekali seorang wanita akan mengeluarkan cecair yang sebegitu, yakni sewaktu subur. Namun, tak semua orang mendapati cecair yang dihasilkannya sebegitu ‘subur’. Di sinilah fungsi GLA untuk membantu dalam penghasilan cecair yang melambangkan kesuburan ini, yang membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum. Bukan itu saja, cecair ini juga membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak ‘kena’ hari subur pun masih ada can sebab sperma masih ada di situ sampai hari ke-5 (^__^)


SET KESUBURAN CADANGAN UNTUK PERMULAAN: 

Untuk Suami : vitalea+b complex+vita C bersama Vita-E dan Zinc
Untuk Isteri : vitalea+b complex+vita C bersama +Alfalfa+ GLA







BERMINAT? BOLEH EMEL MIA : miamyashie@gmail.com












SHAKLEE PILIHAN MOMMY MIA!

Hai, assalamualaikum semua. Dah lama Mia tak tulis entry :) kan.. memang kalau cuti sekolah sangat busy temankan  Mr.D & all day kami isikan msa dengan pergi jalan-jalan, penuhi jemputan kenduri, balik rumah keluarga di Kedah & Selangor. Memang sangat2 penat dan banyak tenaga kena keluarkan tambahan sekarang Mia tengah mengandung jadi keadaan badan tu berbeza sangt masa "single" dgn dah ada baby dlm & perut ni :) tp happy sgt sbb dan syukur sgt sebab Mia dpt merasa pengalaman bergelar bakal ibu seperti orang lain. Sejujurnya sangat gembira merasa nikmat mual-mual,pening kepala, muntah-muntah sebab kita dapat rasa inilah pengorbanan wanita dan pengorbanan ibu kita sebelum melahirkan kita, Betulkan? Bila dalam keadaan macam ni, kita janganlah rasa bad mood, sedih, tak suka dengan apa yang dilalui sebab inilah menunjukkan seseorang wanita itu kuat, kalaulah lelaki yang mengalaminya tentu diorang dah surrender awal2 atau serik nak mengandung. He he he. Itu apa yang Mr. D cakap :) 
Okey, berbalik kepada tajuk entry Mia, ramai yang tanya Mia, Mia ni nampak cergas dan macam tak mengandung. Soalan yang diorang tanya bila jumpa Mia, tak muntah-muntah ke? Tak ada rasa mual? Okey, mcm Mia cakapkan tadi.. semua benda tu Mia lalui. Yes! Mia rasa mual-mual terutama bila bangun pagi. Muntah-muntah bila Mia dalam kereta. Serius Tak suka bila naik kereta! Sanggup lagi jalan kaki. He he he.Ada beberapa hari tu, Mia tk boleh bau supplimen yang Mia ambil tapi Mia gagahkan juga telan semua supplimen tu sebab tak nak rasa lemah dan nak baby dalam perut ni sihat membesar dan kuat :) Alhamdulillah Mia dapat tempuhi semua tu dengan tenang, siap lepas muntah boleh gelak2 lagi depan Mr.D, dia pelik je tengok.. he he he. Salah satu sebab Mia nampak cergas dan boleh hadapi semua benda ni, disebabkan Mia mengamalkan SET HAMIL SHAKLEE. Mesti ramaikan tahu tentang SHAKLEE? dan u all pun thu tentang kebagusan SHAKLEE ni. Awal-awal masa tahu pregnant, terus Mia grab Set Shaklee ni. Bagi Mia, set ni bagus, halal, ada KKM dan murah serta JIMAT! tahan 3 bulan  taw.

Okey, jom tengok SET HAMIL SHAKLEE ni, mungkin anda di luar sana tengah cari supplimen yang sesuai, so set ni antara yang the best! 


Set Shaklee untuk ibu hamil TRIMESTER PERTAMA

1. Vitalea - Multivitamin yang tebaik dengan zat besi.  Ia membantu dalam pembentukkan sel-sel darah merah..Jika ibu-ibu mengambil vitalea,tidak perlu lagi mengambil obimin okay..

2. B-complex - Mengandungi sebanyak 8 kumpulan vitamin B termasuklah asid folic.  Asid folic dan B12 membantu pembentukan sel-sel darah merah di dalam badan.  Jumlah asid folic yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural.

3. Vitamin C - Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat.  Ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping Vitamin C dapat meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

4.Ostematrix - Ibu mengandung memerlukan 1000-1300mg kalsium sehari. Ini adalah kerana bayi akan mula mengambil kalsium ibu dengan lebih banyak bermula trimester kedua. Ostematrix  mengandungi bukan sahaja kalsium malah MAGNESIUM dan VITAMIN D..Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan tulang dan kerangka. Pengambilan OSTEMATRIX juga untuk menguatkan dan pembentukan tulang dan gigi bayi yang sihat.  Pengambilannya juga boleh mengurangkan sakit pinggang , sakit belakang , kebas-kebas atau cramp.

5. ESP - Ia adalah minuman protein yang mengandungi banyak kelebihan kepada ibu dan anak yang dikandung. Ia penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu dan hormon dalam tubuh.  Ia penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Disamping MEMBERI TENAGA pada ibu, ESP mampu mencantikkan kulit bayi dalam kandungan dan ibu mengandung itu sendiri.


Inilah set yang Mia ambil, lengkap dengan semu nutrisi untuk keperluan badan dan tumBESARAN baby :) Nanti, bila kandungan Mia dah 4 bulan, Mia kena tambah satu lagi jenis, iaitu OMEGA GUARD, bagus taw sebab salah satunya membantu perkembangan otak bayi supaya lahir nant jadi Bijak & Cerdas, insyaallh :)


Alhamdulillah, Mia memang dapat rasa kesan positif semasa mengamalkan Shaklee. Now, baru nak masuk 2 bulan. Doakan kandungan Mia sihat & selamat. Amin, begitu juga Mia & Mr.D kepada Mereka yang nak order, boleh je mesej Mia okey :)


012 8482019/016 304 6005/
EMEL : miamyashie@gmail.com