BREASTPUMP TERBAIK & PILIHAN HATI MIA

Mesti ramai bakal2 ibu pening sangatttt nak pilih breastpump yang terbaik untuk keselesaan mereka kan?? Namun tak semua breastpump sesuai dengan mereka.. nak pilih yang mana? Breastpump yang MANUAL atau Breastpump ELEKTRIK? inilah soalan yng pertama yang buat kita runsing sangat2.. Kalau Manual org cakap murah tapi ada yang cakap nnti sakit tangan, lenguh, boleh patah kalau terkuaaatt sangat pam..  bazir masa, kalau elektrik orang cakap jimat masa, tak sakit tangan tapi yang masalahnya sebab mahal.. ada jugak yang kata akan menyakitkan breast kita, bising sangatlah bunyi mesin tu, menganggu orang je.. lagipun orang cakap kalau susu sikit, beli yang elektrik ni mcm membazir je... dan ada yang cakap kalau susu byk guna manual pun tak ada hal.. huihhh.. payah kan???? Persoalan yang seterusnya orang akan fikir daripada segi harga dan rekaan mesra pengguna atau tidak. 
Memang sangat2 payah! Mia hampir berbulan2 buat review taw pasal nak beli breastpump yang mana.. segala aspek Mia fikir.. ada jugak minta kawan2 berikan pendapat di facebook.. so far, dari apa yang Mia google dan tanya pendapat orang.. breastpump yang paling2 bagus adalah BREASTPUMP MEDELA FREE STYLE... memang sangat2 bagus! 5 STAR***** Siapa yang tak suka kan MEDELA FREE STYLE ni?? Dahlah brestpump jenis elektrik, bunyi mesin dye tk bising.. lepas tu pump dye double pulak tu! Jadi senang dua2 breast kita sekali pump, lepas tu sambil pam boleh buat kerja lain.. jimat masa, kejap je dh dapat hasilnya.. bestkan dengar?? Tapi harga dia mak aiiiii..... RM1300++ lebih kurng mcm tu lah.. so, mmg xd bajet utk breastpump tu. Kalau bagitahu cik abg pun mmg nk kena bisinglah beli breastpump sampai beribu... heeee.. perlu ingt! JENAMA BUKAN PERANAN UNTUK DAPATKAN SUSU YANG BANYAK.. klu susu kita dh sikit atau xada memang xde lah hasilnya walaupun breastpump anda mahal beriban.. so.. MEDELA FREE STYLE mia tolak dari senarai list!



Orang kata.....
Antara kelebihan dan kelemahan yang ada pada Medela Freestyle, 
-Freestyle,handsfree breastpump..boleh buat keje sambil pam susu.Tak perlu lenguh2 tangan bergayut pegang. 
-Takdala seberat mesin breastpump yg lain,motornya sebesar tapak tangan je. 
-Tak sakit langsung masa pam,rasa cam best je.. 
-Boleh set memory yang kita nak,Kalau nak cepat habis sampai level 9 la 
-Part dia cerewat sikit nak bukak,basuh n pasang.Tapi dah lama ok kut.. 
-Siap dapat botol 4,cooler bag,tote bag,element ice,puting dll accs.. 
-Tak perlu susah-susah cari plug,dah ada bateri rechargeable.Cas je kat rumah sampai penuh,bawak pegi keje,boleh pam sampai 3-4 jam.. 
- Harga mahal la..... huhuhu


Seterusnya yang berjaya menambat hati Mia adalah BREASTPUMP RUMBLE TUFF. Yang ni hasil review dripda google jugk dan daripada pengalaman cikgu sekolah yang pernah guna.. dia cakap best sangat! Memang dah tergoda dah nak beli.. tapi cik abang tetap jugak cakap NO WAY!!! huaaa.. memang masa ni sakit hati tak dpt keizinan nak beli.. Alasan dia cakap mahal!.. yela..mhal kot..paling murah boleh dapat RM500 tapi harga biasa RM700... mahal sbb dia ada dua pump jugak huhuhuhu... tapi ada jugak mi review dorg ckp mesin di bunyi sgt bising... hahhahahha gunakan tu sebagai alasan utama untuk tak beli.. SO BREASTPUMP RUMBLE TUFF terkeluar jugak daripada carta! 


Kata orang....

Kelebihan RT :
  • kita bleh tau masa mengepam tu ambil masa brape minit
  • kecil dan lebih ringan/ double pump
  • lebih murah
  • masa mengepam lebih singkat
  • boleh guna bateri kalo blackout
  • boleh juga convert to manual tapi saya x pnah try lagi sebab dah biasa guna elektrik

Kelemahan RT
  • Bunyi mesin terlalu kuat dan bising
.
.

Tak putus asa jugak menggoogle, tanya kawan2.. Last2 jumpa satu brand! Breastpump elektrik jugak.. tapi satu pump saja, kira okeylah.. boleh guna elektrik ataupun bateri.. harga pun gila2 murah!!! RM180 je mcm tu.. murahkan???? Ini pun ats pengalaman kawan yang pernah pakai. Google2 pun rupanya breastpump byk dpt feedback yang positif daripada org yang guna.. nak tahu breast pump ape??? Okey breastpump SNOWBEAR.  Breastpump ni keluaran korea..  suami pun tak kata apa.. so rembat je yang ni.. murah pun murah.. pakai elektrik pun ye... org kat xbising sgt bunyinye mcm yg lain kecuali medela freestyle la, mmg xbising.. hehehee.. feedback pun ramai yang cakap positif.. kan2... so pilih je yang ni.. :) tpi tak thulh guna nanti mcm mna hrp2 puas hati :)


Kata orang.... 

review pasal pam yang baru je sampai semalam.... ... Murah je.. RM180 mcm tu...

KELEBIHAN :

- Waranti 1 Tahun
- Boleh pakai elektrik & Bateri
- Praktikal
- Mimik bayi (membantu ibu yg ade inverted nipples)
- Tak sakit & Tak bising
- Kecil, ringan & senang bawa
- 95% Mommies yg guna bpuas hati!

KEKURANGAN: 
Bunyi dia lebih kurang macam vibrate handphone, kuat sikit la kot... Pastu suction dia tak sakit langsung & satu pump saja.


Okey... cukup rasanya review pasal breastpump... dan sememangnya breastpump snowbear telah selamat sampai di tangan Mia, cuma tunggu masa je nak pakai.. hehehhee... sebenarnya byk lagi jenis breastpump yg ada dekat pasaran contoh AVENT, EVE, SPECTRA, MEDELA pun byk jenis jugak.. boleh google mana satu pilihan hati korang.. KALAU u all memng suka manual breastpump, yg berbaloi dan bagus adalah AVENT harga lebih kurng RM170 mcm tu.. :)  Okey bye :)













SCAN 3D4D

Assalamualaikum & Selamat Pagi!!!!! Lamanye xupdate blog Mia ni.. seriusss!! Dah berbulan2..  Terkejut tk skg Mia dah 8 bulan.. dah 34weeks sudah pregnant.. huhuhu nmpk sgt mmg dh lm xberjaya menghupdate wlu satu entry pun.. sedih. Ini gara2 line Maxis wireless yg xberapa nk bgus service dye.. huaaaa.. rugi beli... skg ni bertukr semula kpd line celcom! Okey, hari ni Mia nk kumpulkan dkt2 sini gambar2 scan baby mia dari 28weeks hingglah 33weeks :) dekat mana Mia scan?? okey, ada yg mia scan di Policlinic Permai, di Jalan Pantai Kota Kinabalu. Ada juga di Seri kembangan di Poliklinik An-Nur bersama dgn sonographer miss jezlyn dan masa balik kampung, di Alor Setar, Mia scan di PMC.. Semua tempat yang Mia scan memberikan service yg sgt2 best dan terbaik!!! memang tak rugi sgt2!! Okey jom tengok gambar scan dekat bawah. Kesemuanya 3D DAN 4D..
.
.
.

.
.
.


okey, dkt ats ni gmbr baby Mia masa 28weeks.. ni first time Mia buat 3D4D.. hiii.. excited terlebih!
.
.
.


Okey, gmbar scan yg dekat atas ni Masa baby 30weeks, tengok nampak jelaskn kaki die, tangn dia.. comel je... gerammm sgt tgok. Ulang2 byk kali tengok. Gambar scan ni Mia scan dgn Miss Jezlyn best sgt taw service dye bg.. mmg klu nk scan dgn dye kna booking online.. famous dye ni.. pandai pujuk baby tunjukkan muka dia.. masa ni kan baby tengah tdo takmo tnjuk muka, pujuk punya pujuk mau jugak dia tunjuk muka..
.
.
.



Okey, ni gambar muka baby Mia setelah dipujuk2 oleh Miss Jezlyn hiii2 :) ramai ckp ikut muka papa dia.. Alhamdulillah kalau ikut muka papa dia :) heee tp mna2 pun xkisah kan :) Okey.. selain drp gambar, dye bg juga video tp xdpt upload sbb line pun ciputt... xdpt nk tnjuk mcm mn rupa video tu.. okey.. jom tgk gambr scan masa 8buln pulak.. masa tu 34weeks.. jom2.
.
.
.


Ni gambar Mia snap je dari note Mia sbb doktor di PMC boleh terlupa letak dlm CD.. syygnyeee... tapi xpe, ada hrdcopy pun okeyy kan... :) Alhamdulillah setakat yang Mia scan baby sihat.. now berat baby pun dah mencapai 2.6kg :) harap2 baby tak lebih dari 3.9kg.. risau bila 4kg baby dah dikira besar.. nanti payah nak keluar.. hehehhehe.. doktor siap pesan suruh mama dia diet.. sbb tgk berat baby naik byk sgt.. heheheh..ayooo,, mkn pelah sampai berat baby boleh naik mndadak ni heee... doakan semoga dipermudahkan ye :) Amin..