PREPARATION FOR SOLID FOOD FOR BABY/ 
PERSEDIAN MAKANAN PEJAL UNTUK BAYI

Hi assalamualaikum dan selamat pagi! Dalam tak sedar lagi sebulan my baby nak msuk umur 6 bulan. Yeayyy!!! Apa lagi yang difikirkan?? Mestilah Solid Food. Dalam fikiran ni macam2 gajet nak beli. Pus dah taw google2 mn2 gajet yg best2. Ok ini antara wishlist Mia for my baby Medina.. 



1) Philip Avent Steamer Blender (SETTLE)**

Apa yang best? sebab dia 2 in 1!!! mula2 kita steam dia dulu . Lepas tu terus panas2 kita blend dengan cara terbalikkan je blend tu. Best kan? Harga??? Memang mahal sikit la tp mcm berbaloi.. hahahhaa bagi Mia la.. harga dia dalam RM450- RM570 pandai2 survay ok kalau nak murah tp murah2 pun pastikan ori ok. Sape2 yang rajin pergi SOGO tu bolehlah beli dkt situ sbb org ckp pernh sale sampai RM350.. WOAA!!


2) TOMMEE TIPPEE EXPLORA SOFTEE SPOUT TWO HANDLE  (SETTLE)**



Since Medina dah 6 bulan nanti memang nak tukar botol baru sebab info yang Mia dapat botol yang dah guna selama 6 bulan dah perlu,perlu dan perlu tukar. Yela betul juga kan, dh kena air panas la, apa lah ofcoz la kena tukar nama pun plastik kan. Jadi Mia nk try guna Tommee Tipee Explora. Yang gmbr dkt ats ni trainer bottle la sesuai lah utk baby klu dh umur 6 bulan. Medina pun dh pndi pegang botol susu kan.. jadi bagus utk dia.. sput dye pun very2 soft... dulu guna MAM pun mmg sgt2 puas hati.. tp klu utk trainer i dont think so yg MAM punya brand ok.. harap2 Medina boleh terima bottle ni. Botol ni pun tak tumpah selgi Medina tk hisap puting dye.

 

3) Tommee Tippee : Explora: Cool & Mash Weaning Bowl (SETTLE)**



 Okey yang ni bowl utk Medina bawa pergi nursery nanti. Kenapa Kecil? Yela, baru 6 bulan bukn mkn byk pun kan.. okey yg best mangkuk ni sebab sudu dye boleh simpan dkt tempat ats mangkuk tu jadi kebersihan terjaga sikit. Tak de la sudu tu diletak merata-rata kan? Then dlm bowl tu ada tempat nk haluskan makanan. Tiba2 korang nampak kentang xhncur tu, korang penyek2 dkt situ. HAHAHAHA.. Lagi satu free sudu, lembut pulak tu sudu dia. Okey setel bab mangkuk tapau ni.





 4)   Brother Max : 1st stage weaning pot

Okey, tempat simpan a.k.a nak frozenkan Puree atu bubur Medina :) Ofcozlah sebagai ibu yang berkerja tak kan mampu nak masak yang fresh utk bekalkan Medina bawa pegi nursery. Sekarang ni pun bangun 4 pagi.. kalau nk kena masak pukul berapa bangun? So brother max weaning pot ni jd pujaaan hahhhaa.. tengok? tekan je kuar nant seketul puree then panaskan guna warmer.. senang keje.. so kita kena rajin buat puree utk seminggu la..jgnlh mls sgt smpi buat utk sebulan.. sebab baby kita kena test bg dye makan 4 hari je paling lama, lps tu tukar dgn puree lain. Bru lah nnt baby bila besar tak cerewet...


Look yummy kan.. yummmyyyy!!


5) Bumbo Seat (SETTLE)**

Okey, ni masih lagi terfikir nak brand ni atau tak.. Memang bagus brand ni tapi kekurangan dye xboleh psg dkt kerusi.. i nak yang boleh pki dkt floor ataupun on the chair.. Yela, bila kita makan atas meja kan syiokk baby pun join sama... hahahahhaa... dye pun eksited kan dpt mkn dgn kita sama2.. okey, those yang nk beli bumbo chair plz make sure yang u all beli mmg original..jgn tertipu dgn hrga murah sbb hrga di baby store dlm rm200 lbh ke atas.. sbb yg original mmg dah ikut spesifikasi yang sesuai utk postur badan baby okey.. :)  Ada satu brand yg mmg boleh guna on the chair tp sush maa mau cari di Malaysia. Hri tu ada org jual dh sold out.. now xd dah.. huaaaaa....





6) Thermos


Okey yang ni wajib kalau pergi travel atau korang hantar anak dekat nursery! Memang target beli brand thermos sbb memang tahan 6 jam. Kalau brand lain takut tak tahan.. dah la bg anak makan makanan frozen tp xpanas.. ala ciam Medina. Mahal tp berbaloi.. beli yang betul2 thermos okey :) so brand Thermos ni byk jenis , yg berkenas di hati thermos Foogo dan Thermos Hello Kitty Funtainer.. biasalah anak permpuan kan..






7) SQUIRT SPOON

Okey yang ni tak pasti penting ke tak tp nak juga beli :D hahahaha..org ckp senang xcomot baby..picit suapkan.. xyh pki mangkuk. Tapi bagi aku nak juga suap pakai mangkuk sekali barulah rasa mcm mak2 zaman dulu2 kan.. 


8) Tommee-tippee-explora-heat-sensing-spoons (SETTLE)**

Okey, ni tommee tippee punya sudu. Sudu ni lain dari yang lain sbb dye ada heat sensor.. maksdnya bila makanan tu panas dia akan bertukar warna. So korang boleh tahu nanti makanan tu terllu pns atau biasa je :)




(SETTLE)**



8) Yang lain-lain  Munchkin fresh food feeder, food grinder dan bowl from munchkin also. Okey untuk bib baby tk kisah ap2 pun.. he2


9) Barang-barang sedia ada hasil pemberian insan2 tersayang :)


(SETTLE)**



(SETTLE)**



(SETTLE)**

Okey rasanya cukuplah kan.. yang lain2 pun mcm container utk simpn brown rice ke apa2 la yang sesuai. Harap-harap rajinlah kita masak memasak ni hahahhaa.. eh lupa pulakk.. buku resepi...




(SETTLE)**

okey, :) Buku ni boleh order dkt MPH online dan yang 300 resepi tu order dkt karangkraf online atau cari mana book store yang ada jual. Okey bye... moga misi membuat solid food ni berjaya hingga Medina 1 tahun sebab misi BFeeding gagal. Huaaaa... TQ google bg pnjam gmbr dan pd2 blogger yg i pnjam gmbr mreka. Moga rajinlah memasak seperti blogger ini...


Gempak kan?? OK, bye :)