PREPARATION FOR SOLID FOOD FOR BABY/ 
PERSEDIAN MAKANAN PEJAL UNTUK BAYI

Hi assalamualaikum dan selamat pagi! Dalam tak sedar lagi sebulan my baby nak msuk umur 6 bulan. Yeayyy!!! Apa lagi yang difikirkan?? Mestilah Solid Food. Dalam fikiran ni macam2 gajet nak beli. Pus dah taw google2 mn2 gajet yg best2. Ok ini antara wishlist Mia for my baby Medina.. 



1) Philip Avent Steamer Blender (SETTLE)**

Apa yang best? sebab dia 2 in 1!!! mula2 kita steam dia dulu . Lepas tu terus panas2 kita blend dengan cara terbalikkan je blend tu. Best kan? Harga??? Memang mahal sikit la tp mcm berbaloi.. hahahhaa bagi Mia la.. harga dia dalam RM450- RM570 pandai2 survay ok kalau nak murah tp murah2 pun pastikan ori ok. Sape2 yang rajin pergi SOGO tu bolehlah beli dkt situ sbb org ckp pernh sale sampai RM350.. WOAA!!


2) TOMMEE TIPPEE EXPLORA SOFTEE SPOUT TWO HANDLE  (SETTLE)**



Since Medina dah 6 bulan nanti memang nak tukar botol baru sebab info yang Mia dapat botol yang dah guna selama 6 bulan dah perlu,perlu dan perlu tukar. Yela betul juga kan, dh kena air panas la, apa lah ofcoz la kena tukar nama pun plastik kan. Jadi Mia nk try guna Tommee Tipee Explora. Yang gmbr dkt ats ni trainer bottle la sesuai lah utk baby klu dh umur 6 bulan. Medina pun dh pndi pegang botol susu kan.. jadi bagus utk dia.. sput dye pun very2 soft... dulu guna MAM pun mmg sgt2 puas hati.. tp klu utk trainer i dont think so yg MAM punya brand ok.. harap2 Medina boleh terima bottle ni. Botol ni pun tak tumpah selgi Medina tk hisap puting dye.

 

3) Tommee Tippee : Explora: Cool & Mash Weaning Bowl (SETTLE)**



 Okey yang ni bowl utk Medina bawa pergi nursery nanti. Kenapa Kecil? Yela, baru 6 bulan bukn mkn byk pun kan.. okey yg best mangkuk ni sebab sudu dye boleh simpan dkt tempat ats mangkuk tu jadi kebersihan terjaga sikit. Tak de la sudu tu diletak merata-rata kan? Then dlm bowl tu ada tempat nk haluskan makanan. Tiba2 korang nampak kentang xhncur tu, korang penyek2 dkt situ. HAHAHAHA.. Lagi satu free sudu, lembut pulak tu sudu dia. Okey setel bab mangkuk tapau ni.





 4)   Brother Max : 1st stage weaning pot

Okey, tempat simpan a.k.a nak frozenkan Puree atu bubur Medina :) Ofcozlah sebagai ibu yang berkerja tak kan mampu nak masak yang fresh utk bekalkan Medina bawa pegi nursery. Sekarang ni pun bangun 4 pagi.. kalau nk kena masak pukul berapa bangun? So brother max weaning pot ni jd pujaaan hahhhaa.. tengok? tekan je kuar nant seketul puree then panaskan guna warmer.. senang keje.. so kita kena rajin buat puree utk seminggu la..jgnlh mls sgt smpi buat utk sebulan.. sebab baby kita kena test bg dye makan 4 hari je paling lama, lps tu tukar dgn puree lain. Bru lah nnt baby bila besar tak cerewet...


Look yummy kan.. yummmyyyy!!


5) Bumbo Seat (SETTLE)**

Okey, ni masih lagi terfikir nak brand ni atau tak.. Memang bagus brand ni tapi kekurangan dye xboleh psg dkt kerusi.. i nak yang boleh pki dkt floor ataupun on the chair.. Yela, bila kita makan atas meja kan syiokk baby pun join sama... hahahahhaa... dye pun eksited kan dpt mkn dgn kita sama2.. okey, those yang nk beli bumbo chair plz make sure yang u all beli mmg original..jgn tertipu dgn hrga murah sbb hrga di baby store dlm rm200 lbh ke atas.. sbb yg original mmg dah ikut spesifikasi yang sesuai utk postur badan baby okey.. :)  Ada satu brand yg mmg boleh guna on the chair tp sush maa mau cari di Malaysia. Hri tu ada org jual dh sold out.. now xd dah.. huaaaaa....





6) Thermos


Okey yang ni wajib kalau pergi travel atau korang hantar anak dekat nursery! Memang target beli brand thermos sbb memang tahan 6 jam. Kalau brand lain takut tak tahan.. dah la bg anak makan makanan frozen tp xpanas.. ala ciam Medina. Mahal tp berbaloi.. beli yang betul2 thermos okey :) so brand Thermos ni byk jenis , yg berkenas di hati thermos Foogo dan Thermos Hello Kitty Funtainer.. biasalah anak permpuan kan..






7) SQUIRT SPOON

Okey yang ni tak pasti penting ke tak tp nak juga beli :D hahahaha..org ckp senang xcomot baby..picit suapkan.. xyh pki mangkuk. Tapi bagi aku nak juga suap pakai mangkuk sekali barulah rasa mcm mak2 zaman dulu2 kan.. 


8) Tommee-tippee-explora-heat-sensing-spoons (SETTLE)**

Okey, ni tommee tippee punya sudu. Sudu ni lain dari yang lain sbb dye ada heat sensor.. maksdnya bila makanan tu panas dia akan bertukar warna. So korang boleh tahu nanti makanan tu terllu pns atau biasa je :)




(SETTLE)**



8) Yang lain-lain  Munchkin fresh food feeder, food grinder dan bowl from munchkin also. Okey untuk bib baby tk kisah ap2 pun.. he2


9) Barang-barang sedia ada hasil pemberian insan2 tersayang :)


(SETTLE)**



(SETTLE)**



(SETTLE)**

Okey rasanya cukuplah kan.. yang lain2 pun mcm container utk simpn brown rice ke apa2 la yang sesuai. Harap-harap rajinlah kita masak memasak ni hahahhaa.. eh lupa pulakk.. buku resepi...




(SETTLE)**

okey, :) Buku ni boleh order dkt MPH online dan yang 300 resepi tu order dkt karangkraf online atau cari mana book store yang ada jual. Okey bye... moga misi membuat solid food ni berjaya hingga Medina 1 tahun sebab misi BFeeding gagal. Huaaaa... TQ google bg pnjam gmbr dan pd2 blogger yg i pnjam gmbr mreka. Moga rajinlah memasak seperti blogger ini...


Gempak kan?? OK, bye :)




         BAGAIMANA NAMA 
NOUR MEDINA ATHEYYAH DICIPTA

          Hi, assalamualaikum... memang lama sangat tak menulis sesuatu dalam blog ni sebab sekarang tengah dalam pantang! Oh yeayy, alhamdulillah Mia baru je lepas bersalin. & my baby perempuan. Memang happy sgt2 skarang ni sbb dah ada anak. Next post Mia cerita pengalman bersalin ye. Okey, post hari ni nak berkongsi dgn u all nama my baby. Semua org mesti excited kan nak pilih nama baby tambah2 kalau baby tu baby girl.. tp baby boy pun org akn tetap excited jugak nak cari. nama pun anak sendiri kan.. anak first lagi. he he. okey, sebenarnya nama anak Mia memang dah ada dari baby 7 months dlm pert. Cuma teringat pesan mak mentua, nama klu dh ada jgn heboh2kan dlu kira mcm ada pntag laranglah zmn dlu2 ni. So, Mia ikutkan aje.
         Nama ni totally 90% Mama dye yg bagi..papa dye 10% je.. heheehe... biasalah org lelaki lebih suka beralah. TQ2!! :) Okey, setelah puas fikir nk cnfirmkan nama, akhirnya kami suami isteri sepakat memilih NOUR MEDINA ATHEYYAH sebagai nama kpd baby girl kami :) Ada org ckp terseliuh tgn cikgu anak kau tulis nama dlm buku kehadiran nanti. he he he.. mamanya memang demand sikit dlm bab ejaan nama ni. Okey, mcm mn nma tu boleh terpilih.. actually, nama Medina ni memang dh grab.. simpan elok2 masa zmn bertunang lagi.. tk tahu knp mmg minat nama Medina ni... & now mmg betul nama Medina tgh meletop2.. hhhahaha.. msa zmn tunang tu tahun 2012, mmg ada bgtahu kwn.. klau aku ada baby girl nanti nak bagi nama Medina la.. sbbnya suami saya masa tu suka sgt cerita CINTA MADINAH.. so fikir2 mcm sdp je buh nama anak MADINAH tu tp lg sdp bunyi dlm english.. MEDINA.. so, dah jatuh hati dgn nama MEDINA.. lama tu ttp pendirian sampai anak keluar mmg btul nk bg nm anak MEDINA.. & kbetulan pula Allah bg rezeki Mia & suami yg pertama adalah anak perempuan.
          Okey, mslhnya xkn nk bg satu perkataan je kan? zmn skg klu boleh nk pjg2.. hahahhaa.. mula2 nk buh dua perkataan je..tp suami nak letak juga Nur.. katanya biar ada cahaya sikit.. hahahhaha..pndailah! Mia berkeras juga tak nak letak Nur. Nak Medina bla2x je.. xnk ada Nur dkt dpn. Tapi suami lg keras hati.. so terpaksalah ikut.. tp dgn syarat ejaan Nur nk jugk tukar jd NOUR.. mmg ejaan cmni org arab selalu guna.. heee demand kan nk ejaan cmtu.. so jdilah NOUR MEDINA.. tp kan Mia nak letak satu lagi nama kan.. masa ni la peningnya nak bagi nama apa..
          Mula2 terpikat dengan nama DARIN.. maksdnya bunga.. tp suami tak setuju katanya bunyinya xsedap. grrr.. org perempuan kalau boleh nk nama yg org xselalu guna..kan2.. nk nama lain dr yg lain.. hehehhehe cth mcm anak apex KAYLA ELAYNA.. kan lain dr lain tu.. hahahhha. Tapi xpela, kita tukar la nama lain.. papanya ada bercadang nak letak nama MARISSA, pastu carilah maksud dalam google mcm2 maksud keluar..so sgt2 xpasti.. cari dlm buku yg kami beli tak ada pulak..jd sbb xsure maksudnya apa terpaksa cancel..tp memang sedap nama marissa.. okey..
          Satu hari tu masa selak2 buku nama2 dalam islam, terpandang nama ATHIYYAH.. maksudnya "PEMBERIAN".. wah mcm bestkan maksud tu :) memang terus ckp dgn suami berkenan nama tu..mula2 suami xberapa minat nama tu..lepas tu google2 nama athiyyah..yes! memang tetap maksudnya 'PEMBERIAN" lps tu terjumpa pulak satu artikel sejarah islam tentang tokoh wanita "UMMU ATHIYYAH" bila baca lagi terujaaa.. sebabnya ummu athiyyah ni seorang wanita ansar yg duduk di Madinah yg telah memeluk islam.. Rasanya wanita pertama yg memeluk islam sewaktu penghijrahan nabi ke Madinah. Ummu Athiyyah ni banyak sumbangan dia antaranya mengikut nabi berperang dan masa berperang, dialah yg merawat tentera2 islam.. byk juga lagi sumbangan Ummu Athiyyah.. Terus Mia tunjuk dkt suami rtikel tu. Then, dia pun mcm suka je sbb mcm kenalah kan negeri Madinah dengan Athiyyah kan? Masing2 setuju! Terus on nma Atheyyah tu..hehehehe.. tp Mia ubah sikit ejaan Athiyyah kepada ATHEYYAH. Saja nk bg unik  sket tp xslh pun sbb bila ejaan dlm jawi dia xkn berubah.. huruf e dgn i klu tulis jwi ttp jd huru ya..:)  

......Lahir-lahir je bby girl kami, terus panggil dia dengan nm penuh yg telah kami pilih "Nour Medina Atheyyah" tp kalau utk panggilan hari2 kami decide nk pgil baby girl kami dgn pggilan KAKAK sbb mn taw ada adik nnt xpyh ssh2 nk ajr dye bhsakn diri sbg kakak. kan... ahli kelurga yg lain mmg decide nk pggil Medina.. ad juga yg pggil Atheyyah.. ikut mn2 yg sdp sebut..hee..

      Begitulah bagaimana nama baby girl kami dipilih. Hari ketiga dah buat surat beranak taw tapi yg menyeihkan dah tak ada MyKid sbb dorg nk kaji semula kepentingan penggunaan MyKid tu.. Sabr je laa..



Sijil pertama our baby girl




Ayuh checklist 

8 Tanda-tanda Awal Bersalin 
----------------------------------------

( Yang ni memang ada rasa tp tak kerap & tak kuat.. 9 bulan boleh tidur menelentang lagi taw hihihihi)

1.Sakit Belakang- Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil.Dalam masa yang sama, ia juga menjadi petanda awal kelahiran.Sakit ini semakin lama semakin kerap dan kuat.Ia akan jadi lebih teruk pada bahagian bawah belakang.keadaan ini berlaku kerana bayi dalam kandungan beralih kedudukan dan menekan tulang belakang.

Sementara itu, bagi mengurangkan rasa sakit belakang yang dialami,posisikan diri anda seperti merangkak,kemudian angkat atau tinggikan badan ke atas.Lakukan sehingga kiraan lima.Ulangi cara yang sama untuk beberapa kali.Selain itu, anda juga boleh mengurangkan rasa kesakitan dengan banyak berjalan.Malah, ia juga membantu mempercepatkan proses kelahiran. Jika sukar untuk berjalan, minta suami anda urut bahagian belakang semasa anda berbaring secara mengiring.

.........................................................................................................

(Belum kontraksi yg betul2.. sellu false alarm je..paling lama 6 kali, lps tu hilang..malam lena je tdur)

2.Kontraksi rahim- Kontraksi adalah antara tanda awal dan isyarat paling penting yang menunjukkan suda tiba masanya untuk anda bersalin.Kontraksi adalah rasa tegang pada perut malah kadang-kadang anda akan berasa sakit di bahagian tengah perut sehingga ke bahagian ari-ari.

Sekiranya sudah mengalami kontraksi,cuba perhatikan dan catatkan jarak masa di antaranya.Kontraksi sebenar berlaku secara teratur pada jarak masa yang konsisten.

Jika kontraksi yang dialami berlaku setipa lima minit dan perut mengeras dalam masa 20 hingga 45 saat setipa kali, secara teratur dan semakin kerap,segera bergegas ke hospital pilihan agar anda boleh mendapatkan pemantauan daripada doktor yang memeriksa kehamilan.Perlu diingatkan bahawa braxton Hicks tidak sama dengan kontraksi sebenar. Ia kurang menyakitkan, tidak teratur dan lama-kelamaan akan hilang sendiri.

............................................................................................................

(Belum lagi, kalau ada mmg dh terus berkejaran ke hospital dah)

3.Bloody show- Terdapat segelintir wanita yang mengalami tanda berupa lendir pekat bercampur darah yang keluar daripada faraj.Lendir ini merupakan pluk mukus seperti gam lekang yang keluar dari laluan pintu rahim apabila serviks mula menipis.Perlu diketahui, apabila lendir ini keluar, ia bererti bayi sudah bersedia untuk bergerak ke saluran peranakan.

Lendir yang terhasil dapat menghalang sebarang kemasukan benda asing ke dalam serviks.Lendir yang sama juga menghalang kuman yang mungkin ada daripada mengenai bayi.Jika anda mengalami tanda sebegini, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk ke hospital. Hal ini kerana tanda seperti ini mengambil masa tertentu sebelum anda melalui proses kelahiran.Ia boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin.

....................................................................................................

( Belum lagi, sama juga..kalau dh turun ofcoz dh pecut pegi hospital)

4.Pecah Ketuban- Kebiasaannya keadaan ini berlaku apabila ada lelehan air yang keluar daripada faraj dalam jumlah yang banyak.Air yang keluar itu seharusnya jernih dan tidak berwarna.Sebaliknya jika air itu berwarna hijau, itu menandakan bayi sudah pun membuang air besar ketika masih berada dalam kandungan.

Ramai wanita hamil yang keliru tentang perbezaan air ketuban dan air kencing.Untuk pengetahuan,air ketuban keluar tanpa anda mengalami rasa ingin membuang air kecil.Air ini berwarna jernih dan tidak berbau. Tidak seperti air kencing yang berwarna kuning dan berbau hancing.

Apabila mengalami tanda seperti ini, sebaik-baiknya anda perlu segera berangkat ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.Jika dibiarkan terlalu lama, ia boleh menyebabkan jangkitan kuman. Sementara itu, menurut kajian kebanyakan wanita tidak pecah ketuban sehinggalah di saat-saat akhir proses bersalin.Apa yang berlaku ialah doktor akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.

............................................................................................................

( OFCOZ.. hanya doc je yg tahu.. tahu2 je agknye dh 8cm.. who know kan?)

5.Serviks terbuka- Sebaik sahaja kontraksi berlaku,pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis.Walau bagaimanapun,hanya doktor yang berupaya mengetahui perubahan serviks semasa pemeriksaan faraj dilakukan.Pembukaan di bahagian pangkal rahim dapat dikesan dengan skala 1sm hingga 10sm.

............................................................................................................

(Yup selalu dh sgt 3minggu ni, memulas je kejenye tp akhirnya berakhir dgn membuang juga heee lwas betul..)

6.Perut memulas- Disebabkan bayi sudah mula bergerak ke saluran peranakan,ia akan memberi tekanan kepada saluran yang dikhususkan untuk membuang air besar. Sesetengah wanita akan mengalami keadaan di mana kerap ke tandas kerana terasa ingin membuang air besar.Anda dinasihatkan agar berhati-hati dan prihatin dengan tanda seperti ini kerana dikhuatiri timbul kejadian tidak diingini seperti bersalin di dalam tanda umpamanya.

.........................................................................................................

(Bru malam ni rasa ringan... kepala baby doc ckp dh msuk bawah, tp mak ckp perut sy xturun lgi..hewhew..)

7.perut "turun"- Perut anda akan kelihatan membuncit di bahagian bawah,manakala bahagian atas terasa ringan atau kosong.Keadaan ini menandakan bayi sudah mula turun ke bawah dan memasuki saluran peranakan. Hal ini biasanya berlaku di sekitar dua minggu sebelum kelahiran.

............................................................................................................

(Ni dh mesti..kul 1, kul 2 pagi mesti trjaga xthn nk buang air kecil)

8.Kerap membuang air kecil- Apabila bayi sudah bergerak ke bawah,sudah pasti ia akan memberi tekanan pada pundi kencing. Atas sebab itulah,anda akan mula kerap berasa hendak membuang air kecil.

...........................................................................................................

(Pemalas betul nak tanda gerak bayi.. tp stil ingat stiap kli baby gerak.so far alhamdulillah..hrp2 xd mslh, baby sllu gerak2 okey.. jgn buat mama rsu.. huhuh)

Walaupun tanda-tanda yang dinyatakan ini merupakan petanda awal bersalin,namun anda tetap perlu segera ke hospital sekiranya mengesyaki bayi kurang bergerak.Dikhuaitiri bayi lemas dalam kandungan.Dalam tempoh 12 jam, bayi perlu bergerak sekurang-kurangnya 10 kali.Jika secara tiba-tiba anda mendapati bayi kurang bergerak segeralah ke hospital walaupun tidak mengalami tanda awal bersalin.