PROSES BUAT BUKU "PINK" BAGI IBU MENGANDUNG

Selamat pagi semua, today Mia nak kongsikan pengalaman Mia buat buku pink dekat Klinik Kesihatan Kerajaan. I ulang KERAJAAN. Hehe.. Ada yang pernah bagitahu Mia, sekarang ada juga Klinik Swasta yang dh mengeluarkan buku rekod kesihatan yang seumpama macam ni. Tapi Mia xpsti Klinik Swasta di mana ye. Kalau ada yang tahu atau pernah buat, bolehlah kongsikan dekat ruangan komen Mia, senang juga pembaca-pembaca dapat info terkini kan. Okey, kenapa Mia buat keputusan nak buat pemeriksaan di klinik kerajaan? Ada banyak sebab taw. First, kalau kita buat pemeriksaan dkt sini, ofcoz kita akan disediakan buku pink, satu utk kita dan satu lagi utk simpanan pihak klinik di situ. Kalau dkt swasta kebanyakannya tak ada.huhuhu.. jd segala mklumat mungkin dlm ctatan doktor shj. Wlupun ada yg ckp di swasta mereka akan brcerita pjg berjela ttg sume bnda tapi dlm rekod yg ditulis xbyk taw... klu di krjaan,  segala maklumat kita setiap kali kita jalankan pemeriksaan, mereka akan catat di dalam buku ni. Ini penting taw, misalnya masa kita ada mslh nk lhirkan baby, maklumat ni semua dia akan rujuk taw!Kalau kita cadang sekalipun nak bersalin dkt hospital swasta, buatnya tiba2 ada mslh nnt, dorg akn refer pd krjaan lps tu krjaan nak refer pd rekod yg mana kan? Mmg naya je korang masa tu. 

Believe me, buat pmriksaan dkt kerjaan, lbih afdal & selamat! Nak bersalin di swsta ke kerjaan ke xkisah. Asalkan sdiakan duit yg mcukupi he he.. nnt klu ada mslh pun, kita senang, rekod di krjaan dah ada. Lagi satu, knp aku buat dkt sini, sebab PERCUMA! yeayy! PERCUMA! Bayangkan kalau masa trimester 1 ni kena pegi sebulan skli, nnt dh msuk minggu ke berapa ntah yg u all kena pegi 2 kali sebulan, masuk di saat2 korang nak smpi due date tu kena pergi seminggu sekali, mak ai.. kalau pergi swasta bolehlah mengempiskan dompet ni... he he.. Katakanlah RM70 bayaran di swasta, korang darabkanlah dengan berbelas kali ke berpuluh kali korang pergi buat pemeriksaan.. memang tak mampulah.. bagi yang mampu, Mia syorkan korng ambil kira faktor pertama yang Mia jelaskn kt atas tadi. HUHUHU. 

Okey, ada yang Mia pernah baca komen2 org mengatakan nak buat pemeriksaan di Klinik Kesihatan kerajaan ambil masa yang sangat lama, sampai kena tunggu berjam2 semata2 nak buat buku, apatah lagi nak buat pemeriksaan. Alhadulillah, masa Mia nak buat semalam tak yah beratur pun, dtg2 terus dia suruh ambil air kencing sebab nak test albumin. Hasilnya negatif. ALhamdulillah. lepas tu, dye nak ukur berat, ni malu sikit sbb ukur dpn2 orang yang tgah duduk tunggu turn. Dah lah suara misi jenis kuat2. Adehh.. Malunya selamba dye sbut kuat dekat kwn dye utk surh tulis dlm rekod. "58.2KG" huhuhu.. berat mengndung.... he he he sj nk sjukkan hati.. masa tu dia ada ckp, msa mngndung brt pling bgus adlh klu kt naik 1kg sebulan.. kalau xnaik pun jadi mslh kalau naik 2kg ke atas pun brmslh.. jadi Mia pun berazamlah nak trget naik 1kg je sbulan. Sebab apa xboleh lebih dr 1 kg? Sebab nanti baby pun akan besar, jdi bila baby kt besar, kt xmmpu brsalin secara normal. Misi tu siap ckp, boleh koyak besar tau! terus jd serammm! Kalau dh jd kes mcm tu, mmg doc akn arahkan kita buat pmbedahanlah. ya Allah, hrp2 dpt brsalin normal kan. Payah nak jaga bila dlm pntang nnt, nak buat kerja mcm2 nnt pun susah. Cpt skit dkt bhgian abdomen kt nnt. huhu.. Lepas tu dia ukur ketinggian, ni xd mslh sgt. Berjalan lancar! lepas tu sesi jumpa misi satu lagi, yang ni muda.. baru umur 25tahun. Tapi dia bahasakan kita "kakak" memang dye panggil pesakit sume kakak. Bagus misi ni, memang byk ckp, byk terang dkt Mia mcm2. Dia ckp masa awal2 kndungan ni jgn mkn rempah sgt, kari2 ni tolak tepi dlu. Maknlh mknn brkhsiat mcm buah,, syur-sayuran hijau, bijirin.. Mia pun angguk je. Dia cakap sbb prmknan xjaga lah anak2 skg snang kena jaundice iaitu sakit kuning. Bahaya taw! jd dr skg jagalah pemakanan kita. Macam Mia terliur2 nak mkn maggie. 

Paling tak tahan bila suami mengada2 request mnta masakkan magie tuk dye.. Sbar je laaah! Jangan makan okey, bahaya! Makanan dlm tin pun elakkan, jeruk2 asam2 ni pun sebenarnya elakkan. Banyak lagi cara boleh hilangkan mual2 kita ni.. contohnye minum air oren yg freshh ke atau mkn buah mangga. Itu lebih baik :) Leps tu, Mia kena amek darah, tragisnya urat Mia susah nak jumpa. Cari dkt tangan kiri tak jumpa, cari dkt tgan kanan tak rasa sgt urat dia, last2 tawakal ambik darah bahgian belah tngan kanan.Misi tu bgus, dye ckp dye guna jarum yg kck sbb urat mia kcik je. Dye ada minta izin juga nak ambil saple darah lebih sbb nk guna tuk cek bnda lain juga. Okey lps tu, kt kn hntr sndri dkt mkmal, tgk2 suami trtido dkt luar tgu kta..ksian dye penat.. tp kjutkn juga ajk tman pegi mkmal dkt tgkt bwh. Xsmpi 5 minit dh siap dah kputusannya. Mgkin sbb masa tu dh pkul 4 ptg, jd xrmi org bratur tunggu. Lps tu, Mia naik balik dye cek pula kaki kita mengembang ke tak, Mia pun xthu utk apa. Cek pulak betis kita ada tak urat2 yang timbul2. Lepas tu sesi baring pulak, nak tengok breast kita ni ada puting ke tak, yelah ni penting nk tgok keupayaan kita boleh menyusu baby ke tak. Alhamdulillah okey je, masih boleh menyusu. 

Kemudian, dye tekan2 perut nak rasa ada kndungan kita tapi misi ckp masa 2 bulan ni tak dpt rsa, nnt dh 6 buln ke atas dpt dh rsa.. he he tak sabar! Cek tekanan darah pun, misi puji bagus.. lepas tu HB Mia pun sgt2 bagus.. jd kena kekalkan. Dye bg Mia Asid folic.. Bgus2 asid folic Mia yg lama pun tinggal 1 bji je. Misi tu ckp mkn smpi kt nk brslin sbb mmg bgus,pastu dye bagi b compleks tp Mia ckp Mia dh ade, so dye simpan balik. Lepas tu last skli dye bg zinc utk tmbh drh. Nasiht dye yg tu mkn sblum srpn..kn jrakkan 3 jam tw bgi penyerapan zinc scr mnnyeluruh. Klau mkn lps kt srpn mmg sia2 je... Lepas settle dgn misi muda ni, Mia kena jumpa dgn doc.. cek dnyutn jntung kita, pastu dye cek juga betis ada tak urat2 timbul, cek leher kt ada tak tiroid.. sebelum tu, ada sorg sister tu jalankan scanning dkt Mia, nk tgk btul2 x Mia mgndung. YELAH.. Last scan masa kndungan 4 minggu, baby dah ada jantung!!! Suke sgt tp sdih sbb tk dpt gmbar scan tu. huhuhu..Kalau scan ni korang nak yg more details pergilah buat di swasta, nnt dye akn cerita mcm2 dkt korg punya gmbar scan tu.. dpt gmbar lagi tu yg best.. xsilap byr je rm25 :) Sampai sini je la Mia citer. keseluruhannya segala2nya brjalan dgn lncar! Insyaallah due date Mia 28 Januari 2014 iaitu hari selasa :) next pemriksaan diorg akn bgthu dan catat bila.. mcm Mia nnt 18hb julai kena buat check up lagi. Tarikh scan pun dye bg, iaitu 28hb Ogos :) Doakan Mia & Baby sihat & selamat okey :)... Bye!


Ini ler buku pink nye.. ***excited***


Pling best semua mklumat diri, misi tolong isikan..memang baiklah misi ni. TQ!


PERINGATAN PENTING UNTUK KORANG YANG NAK BUAT BUKU PINK

-Kebanyakan Klinik Kesihtan masa kita  2  bulan pun dh boleh buat buku pink ni tw. Jadi buatlah awal2. Mia pun buat masa kndngan Mia 2 bulan.

-Pastikan hari utk membuat buku pink dekat klinik yg korang nak buat tu. Mcm Mia utk kes pregnant yang baru, kena buat hari Rabu. So dtg buat kad hr rabu. Takut nnt korang kena halau balik je.

-Tengok juga klinik kesihtan rumah korang tu jenis rmi org tak? kalau rmi smpi brsesak2 pergilah yg jauh kampung2 sikit tu.. aman sikit kan, xyh tgu lama2. tu tips penting klu korang tak nak merungut.

- Bawa siap2 salinan sijil nikah, salinan ic suami, isteri. Ada juga klinik yg cerewet nak gmbar pasport bagai... so bawa aje la.. Utk yg ori punya sijil nikah bawa juga tkut2 dye tanye kan. IC korang tu pun simpn siap2 dlm dompet ye.

-Bagitahu je apa yang korang makan, ada muntah2 ke tak, ada pendrahan ke tak. Mana yang korang confius tanye je. Ni utk kebaikan kita juga! Okey??? Hope semua clear...

-Lagi satu dtglah dlm waktu 2.45ptg ke atas klu tk nak bersesak2. Mia dtg waktu mcm tu, tk rmi pun orang dah.. suke2!

















-

1 comment:

Nurin said...

follow sini #254. Jemput singgah and follow blog nurin pulak :D