BREASTPUMP TERBAIK & PILIHAN HATI MIA

Mesti ramai bakal2 ibu pening sangatttt nak pilih breastpump yang terbaik untuk keselesaan mereka kan?? Namun tak semua breastpump sesuai dengan mereka.. nak pilih yang mana? Breastpump yang MANUAL atau Breastpump ELEKTRIK? inilah soalan yng pertama yang buat kita runsing sangat2.. Kalau Manual org cakap murah tapi ada yang cakap nnti sakit tangan, lenguh, boleh patah kalau terkuaaatt sangat pam..  bazir masa, kalau elektrik orang cakap jimat masa, tak sakit tangan tapi yang masalahnya sebab mahal.. ada jugak yang kata akan menyakitkan breast kita, bising sangatlah bunyi mesin tu, menganggu orang je.. lagipun orang cakap kalau susu sikit, beli yang elektrik ni mcm membazir je... dan ada yang cakap kalau susu byk guna manual pun tak ada hal.. huihhh.. payah kan???? Persoalan yang seterusnya orang akan fikir daripada segi harga dan rekaan mesra pengguna atau tidak. 
Memang sangat2 payah! Mia hampir berbulan2 buat review taw pasal nak beli breastpump yang mana.. segala aspek Mia fikir.. ada jugak minta kawan2 berikan pendapat di facebook.. so far, dari apa yang Mia google dan tanya pendapat orang.. breastpump yang paling2 bagus adalah BREASTPUMP MEDELA FREE STYLE... memang sangat2 bagus! 5 STAR***** Siapa yang tak suka kan MEDELA FREE STYLE ni?? Dahlah brestpump jenis elektrik, bunyi mesin dye tk bising.. lepas tu pump dye double pulak tu! Jadi senang dua2 breast kita sekali pump, lepas tu sambil pam boleh buat kerja lain.. jimat masa, kejap je dh dapat hasilnya.. bestkan dengar?? Tapi harga dia mak aiiiii..... RM1300++ lebih kurng mcm tu lah.. so, mmg xd bajet utk breastpump tu. Kalau bagitahu cik abg pun mmg nk kena bisinglah beli breastpump sampai beribu... heeee.. perlu ingt! JENAMA BUKAN PERANAN UNTUK DAPATKAN SUSU YANG BANYAK.. klu susu kita dh sikit atau xada memang xde lah hasilnya walaupun breastpump anda mahal beriban.. so.. MEDELA FREE STYLE mia tolak dari senarai list!



Orang kata.....
Antara kelebihan dan kelemahan yang ada pada Medela Freestyle, 
-Freestyle,handsfree breastpump..boleh buat keje sambil pam susu.Tak perlu lenguh2 tangan bergayut pegang. 
-Takdala seberat mesin breastpump yg lain,motornya sebesar tapak tangan je. 
-Tak sakit langsung masa pam,rasa cam best je.. 
-Boleh set memory yang kita nak,Kalau nak cepat habis sampai level 9 la 
-Part dia cerewat sikit nak bukak,basuh n pasang.Tapi dah lama ok kut.. 
-Siap dapat botol 4,cooler bag,tote bag,element ice,puting dll accs.. 
-Tak perlu susah-susah cari plug,dah ada bateri rechargeable.Cas je kat rumah sampai penuh,bawak pegi keje,boleh pam sampai 3-4 jam.. 
- Harga mahal la..... huhuhu


Seterusnya yang berjaya menambat hati Mia adalah BREASTPUMP RUMBLE TUFF. Yang ni hasil review dripda google jugk dan daripada pengalaman cikgu sekolah yang pernah guna.. dia cakap best sangat! Memang dah tergoda dah nak beli.. tapi cik abang tetap jugak cakap NO WAY!!! huaaa.. memang masa ni sakit hati tak dpt keizinan nak beli.. Alasan dia cakap mahal!.. yela..mhal kot..paling murah boleh dapat RM500 tapi harga biasa RM700... mahal sbb dia ada dua pump jugak huhuhuhu... tapi ada jugak mi review dorg ckp mesin di bunyi sgt bising... hahhahahha gunakan tu sebagai alasan utama untuk tak beli.. SO BREASTPUMP RUMBLE TUFF terkeluar jugak daripada carta! 


Kata orang....

Kelebihan RT :
  • kita bleh tau masa mengepam tu ambil masa brape minit
  • kecil dan lebih ringan/ double pump
  • lebih murah
  • masa mengepam lebih singkat
  • boleh guna bateri kalo blackout
  • boleh juga convert to manual tapi saya x pnah try lagi sebab dah biasa guna elektrik

Kelemahan RT
  • Bunyi mesin terlalu kuat dan bising
.
.

Tak putus asa jugak menggoogle, tanya kawan2.. Last2 jumpa satu brand! Breastpump elektrik jugak.. tapi satu pump saja, kira okeylah.. boleh guna elektrik ataupun bateri.. harga pun gila2 murah!!! RM180 je mcm tu.. murahkan???? Ini pun ats pengalaman kawan yang pernah pakai. Google2 pun rupanya breastpump byk dpt feedback yang positif daripada org yang guna.. nak tahu breast pump ape??? Okey breastpump SNOWBEAR.  Breastpump ni keluaran korea..  suami pun tak kata apa.. so rembat je yang ni.. murah pun murah.. pakai elektrik pun ye... org kat xbising sgt bunyinye mcm yg lain kecuali medela freestyle la, mmg xbising.. hehehee.. feedback pun ramai yang cakap positif.. kan2... so pilih je yang ni.. :) tpi tak thulh guna nanti mcm mna hrp2 puas hati :)


Kata orang.... 

review pasal pam yang baru je sampai semalam.... ... Murah je.. RM180 mcm tu...

KELEBIHAN :

- Waranti 1 Tahun
- Boleh pakai elektrik & Bateri
- Praktikal
- Mimik bayi (membantu ibu yg ade inverted nipples)
- Tak sakit & Tak bising
- Kecil, ringan & senang bawa
- 95% Mommies yg guna bpuas hati!

KEKURANGAN: 
Bunyi dia lebih kurang macam vibrate handphone, kuat sikit la kot... Pastu suction dia tak sakit langsung & satu pump saja.


Okey... cukup rasanya review pasal breastpump... dan sememangnya breastpump snowbear telah selamat sampai di tangan Mia, cuma tunggu masa je nak pakai.. hehehhee... sebenarnya byk lagi jenis breastpump yg ada dekat pasaran contoh AVENT, EVE, SPECTRA, MEDELA pun byk jenis jugak.. boleh google mana satu pilihan hati korang.. KALAU u all memng suka manual breastpump, yg berbaloi dan bagus adalah AVENT harga lebih kurng RM170 mcm tu.. :)  Okey bye :)












22 comments:

Anonymous said...

Now mcm mn.. Okey tak snow bear

datyn mia said...

hi dear..ok sgt2... puas ht dgn hrganya. tgu entry klu mia ada masa

[AnN][NieSa] said...

Saya beli snowbear rm161 je.kat kdai baby di bangi

[AnN][NieSa] said...

Saya bli snowbar rm161 di kdai bayi bangi. Tp baby saya dgr bunyi pump tu pun dia kdg2 gelisah. Nak bli pump xda bunyi lgsg mahal sangat.

Anonymous said...

Yg ni ada beg dgn ais sekali x?

Anny Fazlin said...

Bangi kedai kt mna ye?

Anny Fazlin said...

Bangi kedai mna satu ye

Anonymous said...

suction die ok x?sye bli pump pureen tp mcm xok sbb sakit...mcm nk tkar snowbear tp ssu xbpe ade...mcm mne erk

Anonymous said...

Assalamualaikum,
saya tinggal berdekatan dengan bangi..
boleh tau area mna kedai baby tu..

QasehSuci said...

sy pun tgh survey breast pump skang ni..pening kepala nak buat pilihan...

QasehSuci said...

ok...kita pun dah decide nak guna snowbear jugak..
visit blog sy jugak kkk....

Anonymous said...

ape nama kedai kt bangi tu ann niesa?

Nana Suhana said...

Kedai tu name kidsmodehouse.. Kt fb ade, try la search.. Sy pun beli kt situ..

annuranna couture said...

Sy tengah survey tentang breast pump ni... Nak tanya yang snowbear ni menyakitkan tak bila guna? Sept nanti sy due...:-)

annuranna couture said...

Sy tengah survey tentang breast pump ni... Nak tanya yang snowbear ni menyakitkan tak bila guna? Sept nanti sy due...:-)

Enna said...

salam.saya tengah survey untuk breast pump. bila search ramai yg kata snow bear ni bagus dan berpatutan. tapi kat mana ye nak cari snowbear breast pump? pastu ok tak guna snow bear ni?

Anonymous said...

snow bear bestttt.... x sakit langsung dan bunyi pun x kuat sgt.. berbaloi utk dimiliki... tp kalau ada versi double pump lg best..

Anonymous said...

Saya pun tgh mencari breast pump...rasanya saya beli snowbear utk permulaan.

Nurhayati Bt Ibrahim said...

Ok sgt2. Antara yg terbaik selepas medela dan spectra. Sy dah pwngalaman guna 4 jenis breastpump. Suctionnya lansung tak skit. Mnyerupai mimik bayi. Alhamdulilkah sy berjaya kumpul lebih 80 botol stok susi tak smpi 2 bulan.. Alhamdulillah.. InsyaAllah tak rugi beli...

Nurhayati Bt Ibrahim said...

Ok sgt2. Sy dah guna 4 jwnus breastpump. Dan alhamdulillah snowbear bp yg terbaik selepaa medwla dan spectra.. Sy dapat kumpul stok lebih 80 botol dlm masa 2 bulan.. Alhamdulillah. Suctionnya lansung tak sakit. Menyerupai mimik hisapan bayi

baha nadia said...

haii.. assalamualaikum,

pilihan saya snow bear, memang terbaik.. murah dan berbaloi.. :)

journeyHappy said...

mia beli kat mne snowbear b.pump ni..kt kedai area kuala trganu ade x jual?