BAGAIMANA NAMA 
NOUR MEDINA ATHEYYAH DICIPTA

          Hi, assalamualaikum... memang lama sangat tak menulis sesuatu dalam blog ni sebab sekarang tengah dalam pantang! Oh yeayy, alhamdulillah Mia baru je lepas bersalin. & my baby perempuan. Memang happy sgt2 skarang ni sbb dah ada anak. Next post Mia cerita pengalman bersalin ye. Okey, post hari ni nak berkongsi dgn u all nama my baby. Semua org mesti excited kan nak pilih nama baby tambah2 kalau baby tu baby girl.. tp baby boy pun org akn tetap excited jugak nak cari. nama pun anak sendiri kan.. anak first lagi. he he. okey, sebenarnya nama anak Mia memang dah ada dari baby 7 months dlm pert. Cuma teringat pesan mak mentua, nama klu dh ada jgn heboh2kan dlu kira mcm ada pntag laranglah zmn dlu2 ni. So, Mia ikutkan aje.
         Nama ni totally 90% Mama dye yg bagi..papa dye 10% je.. heheehe... biasalah org lelaki lebih suka beralah. TQ2!! :) Okey, setelah puas fikir nk cnfirmkan nama, akhirnya kami suami isteri sepakat memilih NOUR MEDINA ATHEYYAH sebagai nama kpd baby girl kami :) Ada org ckp terseliuh tgn cikgu anak kau tulis nama dlm buku kehadiran nanti. he he he.. mamanya memang demand sikit dlm bab ejaan nama ni. Okey, mcm mn nma tu boleh terpilih.. actually, nama Medina ni memang dh grab.. simpan elok2 masa zmn bertunang lagi.. tk tahu knp mmg minat nama Medina ni... & now mmg betul nama Medina tgh meletop2.. hhhahaha.. msa zmn tunang tu tahun 2012, mmg ada bgtahu kwn.. klau aku ada baby girl nanti nak bagi nama Medina la.. sbbnya suami saya masa tu suka sgt cerita CINTA MADINAH.. so fikir2 mcm sdp je buh nama anak MADINAH tu tp lg sdp bunyi dlm english.. MEDINA.. so, dah jatuh hati dgn nama MEDINA.. lama tu ttp pendirian sampai anak keluar mmg btul nk bg nm anak MEDINA.. & kbetulan pula Allah bg rezeki Mia & suami yg pertama adalah anak perempuan.
          Okey, mslhnya xkn nk bg satu perkataan je kan? zmn skg klu boleh nk pjg2.. hahahhaa.. mula2 nk buh dua perkataan je..tp suami nak letak juga Nur.. katanya biar ada cahaya sikit.. hahahhaha..pndailah! Mia berkeras juga tak nak letak Nur. Nak Medina bla2x je.. xnk ada Nur dkt dpn. Tapi suami lg keras hati.. so terpaksalah ikut.. tp dgn syarat ejaan Nur nk jugk tukar jd NOUR.. mmg ejaan cmni org arab selalu guna.. heee demand kan nk ejaan cmtu.. so jdilah NOUR MEDINA.. tp kan Mia nak letak satu lagi nama kan.. masa ni la peningnya nak bagi nama apa..
          Mula2 terpikat dengan nama DARIN.. maksdnya bunga.. tp suami tak setuju katanya bunyinya xsedap. grrr.. org perempuan kalau boleh nk nama yg org xselalu guna..kan2.. nk nama lain dr yg lain.. hehehhehe cth mcm anak apex KAYLA ELAYNA.. kan lain dr lain tu.. hahahhha. Tapi xpela, kita tukar la nama lain.. papanya ada bercadang nak letak nama MARISSA, pastu carilah maksud dalam google mcm2 maksud keluar..so sgt2 xpasti.. cari dlm buku yg kami beli tak ada pulak..jd sbb xsure maksudnya apa terpaksa cancel..tp memang sedap nama marissa.. okey..
          Satu hari tu masa selak2 buku nama2 dalam islam, terpandang nama ATHIYYAH.. maksudnya "PEMBERIAN".. wah mcm bestkan maksud tu :) memang terus ckp dgn suami berkenan nama tu..mula2 suami xberapa minat nama tu..lepas tu google2 nama athiyyah..yes! memang tetap maksudnya 'PEMBERIAN" lps tu terjumpa pulak satu artikel sejarah islam tentang tokoh wanita "UMMU ATHIYYAH" bila baca lagi terujaaa.. sebabnya ummu athiyyah ni seorang wanita ansar yg duduk di Madinah yg telah memeluk islam.. Rasanya wanita pertama yg memeluk islam sewaktu penghijrahan nabi ke Madinah. Ummu Athiyyah ni banyak sumbangan dia antaranya mengikut nabi berperang dan masa berperang, dialah yg merawat tentera2 islam.. byk juga lagi sumbangan Ummu Athiyyah.. Terus Mia tunjuk dkt suami rtikel tu. Then, dia pun mcm suka je sbb mcm kenalah kan negeri Madinah dengan Athiyyah kan? Masing2 setuju! Terus on nma Atheyyah tu..hehehehe.. tp Mia ubah sikit ejaan Athiyyah kepada ATHEYYAH. Saja nk bg unik  sket tp xslh pun sbb bila ejaan dlm jawi dia xkn berubah.. huruf e dgn i klu tulis jwi ttp jd huru ya..:)  

......Lahir-lahir je bby girl kami, terus panggil dia dengan nm penuh yg telah kami pilih "Nour Medina Atheyyah" tp kalau utk panggilan hari2 kami decide nk pgil baby girl kami dgn pggilan KAKAK sbb mn taw ada adik nnt xpyh ssh2 nk ajr dye bhsakn diri sbg kakak. kan... ahli kelurga yg lain mmg decide nk pggil Medina.. ad juga yg pggil Atheyyah.. ikut mn2 yg sdp sebut..hee..

      Begitulah bagaimana nama baby girl kami dipilih. Hari ketiga dah buat surat beranak taw tapi yg menyeihkan dah tak ada MyKid sbb dorg nk kaji semula kepentingan penggunaan MyKid tu.. Sabr je laa..



Sijil pertama our baby girl



No comments: